Hypnotherapie, dat is toch gewoon...

hypnoliberate.com

“Hypnotherapie? Echt niets voor mij! Ik blijf graag in controle.”
Zomaar een vooroordeel van iemand. Want er bestaan veel onduidelijkheden over hypnotherapie. In dit blog lees je bestaande vooroordelen én leg ik je uit hoe hypnotherapie wél werkt.

Dit gebeurt NIET bij hypnotherapie

Laten we beginnen met een aantal vooroordelen benoemen. Misschien herken je zelf ook deze drempels die je tegenhouden om te profiteren van de kracht van hypnotherapie.

 • Je hebt geen idee bij welke klachten hypnotherapie verlichting geeft.
  Hypnotherapie helpt bij lichamelijke, psychische én emotionele klachten. Heb je last van iets en twijfel je of hypnotherapie kan helpen? Bel me even, dan vertel ik je of ik je verder kan helpen.

 • Je bent bang je bewustzijn te verliezen tijdens een hypnotherapie-sessie.
  Nee hoor, je blijft gewoon bij bewustzijn. Wel raak je in een soort trance. Vergelijk het met als je bijvoorbeeld heel fijn aan het werk bent en je geluiden niet opmerkt. Omdat je zo geconcentreerd bent. Je therapeut helpt je die trance te bereiken.

 • Hypnose? Dat is gewoon een trucje.
  Hypnose is zeker geen truc. Het is één van de tools die een hypnotherapeut inzet bij jouw therapie. Hypnose is niet het doel. Het doel is jou van je klachten afhelpen. Hypnose is daarbij een hulpmiddel.

 • Je gelooft niet in hypnose.
  Dat is helemaal prima, hypnotherapie is geen religie. Dus je hoeft er niet in te geloven. Het is een techniek waarbij de hypnotherapeut je helpt rechtstreeks met je onbewuste te communiceren.

 • Je bent overtuigd dat er geen oplossing is voor jouw probleem.
  Misschien is dat inderdaad zo. Maar stel nou dat het wel helpt. Dat je wel van die allergie afkomt, of dat je weer blij door het leven gaat? Stel dat hypnotherapie gewoon de oplossing is voor jouw probleem. Het proberen waard toch?

Wat gebeurt er WEL bij hypnotherapie?

Net als iedere therapie, begint ook hypnotherapie met het vaststellen van het doel van de therapie anders gezegd: jouw hulpvraag. Je therapeut vraagt gericht wat je problemen zijn, of er veranderingen zijn geweest, en wat je wilt dat er verandert. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de huidige situatie en de gewenste situatie. Voor jou en voor mij, je therapeute.

Het verdere verloop kan wisselen. Therapie is altijd maatwerk, maar vaak vindt vervolgens een algemeen coachdeel plaats. Dit helpt je zaken helder te krijgen. Daarna wordt hypnose ingezet om het probleem beter te begrijpen en op te lossen. Na de hypnose volgt er een kort gesprekje onder begeleiding van je therapeute. En soms krijg je nog opdrachten mee naar huis.

Overtuigd? Zo haal je het meest effect uit een sessie

 • Een goede voorbereiding is het halve werk.
  Het is heel belangrijk dat je het intakeformulier zo volledig mogelijk invult. Je hoeft je nergens voor te schamen. Een goede therapeut luistert zonder te oordelen. Bovendien, ook een hypnotherapeut heeft beroepsgeheim.

 • Neem vervolgens maatregelen zodat je op tijd (en zonder haasten) op je sessie verschijnt.
  Plan je afspraak dus ruim in, in je eigen agenda.

 • Maak je gebruik van een online sessie, zorg dan dat je niet wordt gestoord.
  Zet bijvoorbeeld je telefoon op stil en zet de deurbel uit.

 • Tijdens de sessie ben je opmerkzaam.
  Voel wat er gebeurt in je lichaam. Wees alert op signalen vanuit je onderbewuste. Volg gewoon de aanwijzingen van je therapeut, dat is de professional.

 • Zorg dat je ook na de sessie even rust kunt nemen.
  Je vertrekt gewoon fit en alert. Toch zijn er processen in gang gezet of komen oude herinneringen weer boven. Geef jezelf de tijd om daar even bij stil te staan. Blijf alert zodat je ook kleine veranderingen opmerkt.
  Tip: leg een klein notitieblokje klaar, waar je nieuwe vragen in op kunt schrijven of veranderingen noteert. Dat is makkelijk voor je eigen proces en voor je volgende afspraak.

Hypnotherapie; steeds vaker toegepast

Het is niet voor niets, dat hypnotherapie steeds vaker wordt toegepast. Ook in de reguliere geneeskunde. Kijk maar eens naar deze documentaire van de VPRO: hypnose op recept. In deze documentaire zie je hoe de reguliere geneeskunde hypnotherapie accepteert als valide en effectief.

Conclusie

Het is jammer dat er zoveel vooroordelen zijn over hypnotherapie. Zo blijven miljoenen mensen onnodig met klachten lopen. Natuurlijk ga je met je klachten altijd eerst naar de huisarts of specialist. Dat zijn de professionals die zaken uit kunnen sluiten. Maar blijf je daar met lege handen staan? Neem dan contact met me op.

Vragen over hypnotherapie?

Ik help je graag verder.

Cibell YecerraComment